WASH-project in Somalië
WASH-project in Somalië
Stelt u zich voor: de hele bevolking van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven moet vluchten. Hoeveel vrienden kent u in deze steden die hun veilige thuis zouden verliezen? Dit lijkt ondenkbaar, maar het is de werkelijkheid in Somalië. Dit is een land met ongeveer net zoveel inwoners als Nederland.
De meeste Somaliërs vluchten vanuit Jubaland naar het Kismayo district. Door de toestroom van ontheemden komt er druk te staan op de voedselvoorraad en toegang tot drinkwater in dit gebied. Extreme droogte en grote overstromingen maken dat veel Somalische huishoudens alles zijn kwijtgeraakt. Ze vluchten zonder werk, zonder eten. Hierdoor heerst er een groot voedseltekort, wat vooral jonge kinderen treft. De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de vijf jaar.
Onzeker bestaan
“Het stopte met regenen en al ons vee stierf”, vertelt vader Saman. “Mijn familie heeft voedsel nodig, daarom ging ik naar een vluchtelingenkamp.” Extreme droogte gevolgd door immense overstromingen is de belangrijkste reden hiervoor. Veel huishoudens, zoals het gezin van Saman, laten alles achter. Deze noodgedwongen verplaatste Somaliërs verlaten hun thuis en vluchten naar een nieuw gebied. Zonder werk, zonder eten. Als gevolg daarvan is er voedseltekort, wat leidt tot hongersnood. De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de vijf jaar oud.
De 5-jarige dochter Saoud vertelt: “Het leven is hier moeilijk. We kunnen nergens schuilen als het regent en we hebben vaak honger.”
Klimaatverandering is niet het enige probleem. Het land heeft ook te maken met geweld tegen kinderen. Vorig jaar vielen rebellen 34 scholen en 18 ziekenhuizen aan. Burgers blijven de prijs betalen voor het conflict en de onzekerheid. Zodoende zijn 3,8 miljoen mensen op dit moment ontheemd in Somalië.
Zware druk
De kampen, waar gezinnen hun toevlucht zoeken, zijn overvol. Water, voedsel en hygiënevoorraden zijn schaars. De leefomstandigheden van de ontheemden in deze kampen zijn zeer slecht. Ze wonen in geïmproviseerde hutten die bestaan uit stokken en gras, soms bedekt met een plastic dekzeil. Er is nauwelijks bescherming en hulp van de overheid.
Onze impact
ADRA helpt ontheemde gezinnen, zoals dat van vader Saman en zijn dochtertje Saoud. Deze mensen hebben te maken met oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. Samen gaan we hun levensomstandigheden verbeteren door betere toegang tot schoon drinkwater, toiletten, hygiëneproducten en gezondheidszorg. Bovendien stoppen we niet bij de basisbehoeften om te overleven, maar we geven gezinnen een kans op een inkomen.
Hoe ziet de hulp er in de praktijk uit?
- Het herstellen van waterbronnen.
- Trainen van personeel in de kampen op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.
- Gezondheidsmedewerkers krijgen bijscholing om de gezinnen goed te verzorgen.
- Jongvolwassenen krijgen training in landbouw- en veeteeltwerkzaamheden.
- Kinderen en tieners hebben toegang tot onderwijs.
- Om hun nieuwe thuis veiliger te maken, zal ons team lokale dorpen bezoeken. Zij verspreiden bewustwordingsformulieren over de bescherming van kwetsbare personen en sociale verantwoordelijkheid.
- Er komen servicepunten tegen gendergerelateerd geweld en voor overlevenden van vrouwelijke verminkingen.
Bij alle activiteiten besteden we aandacht aan vredesopbouw, wat zo belangrijk is in de context van Somalië. Iedereen verdient een veilig thuis en u kunt de basis hiervoor leggen. Vandaag kunnen we ontheemde, lijdende gezinnen een veiliger huis, liefdevolle zorg en een toekomst bieden. Geeft u vader Saman en zijn dochter Saoud ook zo'n thuis?